דברים שחשוב לדעת על לחם חיטה מלאה
בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות לבריאות, לתזונה ולמה שביניהן. אחד "הכוכבים" של התחום היא החיטה המלאה, ובכלל הדגנים המלאים כמו שיפון וכוסמין. לפניכם כמה עובדות שכדאי להכיר בנושא.
מה זה בעצם חיטה מלאה
כאשר מדברים על לחם חיטה מלאה הכוונה היא ללחם שלצורך הכנתו משתמשים רק בקמח העשוי מדגן החיטה, שלא עבר את העיבוד של הקמח הלבן. כלומר, לא עבר עיבוד שבו מוסרים הסובין והנבט. בהקשר זה, יש לשים לב להבדלים בין לחמים שונים על המדף, אשר לגבי חלקם מוצהר שהם עשויים מחיטה מלאה אך למעשה כוללים עוד קמחים – לרבות קמח חיטה לבן (לרוב כהה באמצעות הוספת קרמל, על מנת לדמות את הצבע האופייני ללחמי חיטה מלאה). לפיכך, מי שרוצה לאכול לחם העשוי באמת מחיטה מלאה צריך לשים לב לתווית ולבחון אם רשימת המרכיבים.
כאשר מסירים בתהליך העיבוד של קמח לבן את הסובין והנבט נשאר רק האנדוספרם, כלומר אותו חלק בדגן שיש בו בעיקר חלבונים ופחמימות. לעומת זאת, בקמח חיטה מלא יש גם את הנבט שבו קיים שיעור גבוה של חומצות שומן חיוניות, מינרלים וויטמינים, וכן את הסובין המכיל הרבה סיבי תזונה. מבחינה תזונתית יש לכך משמעות גדולה למדי, שבגללה עברו רבים בשנים האחרונות ללחמי חיטה מלאה.
ראשית, בלחמים אלו יש יותר חומצות אמינו המשמשות את הגוף לבניית חלבונים. כמו כן, הוא מכיל מינרלים שונים המשמשים בתהליכים פיזיולוגיים רבים, למשל סלניום, זרחן ומגנזים, וויטמינים חשובים כמו ויטמין אי וויטמין בי 6. בנוסף, הסיבים התזונתיים שמקורם בסובין אינם מעוכלים בגוף. לכן, הם מאטים את פעולתה של מערכת העיכול, דבר הגורם לספיגה יותר טובה של המרכיבים הטובים של הדגן, וגם תורם לתחושת שובע לאורך זמן ולכן להפחתת אכילה שלא לצורך.
האם חיטה מלאה היא הכי טובה?
לא בהכרח. אם תסכלו על הלחמים במדפי הרשתות והמאפיות תמצאו גם לחמים מדגנים מלאים אחרים. שוב, מדובר בדגנים שלא עברו עיבוד המסיר את השכבה העליונה והעשירה במרכיבים טובים לבריאות. למעשה, חלק מהדגנים האלו כגון כוסמין ושיפון אפילו יותר טובים מבחינה תזונתית יחסית אל לחם חיטה המלאה. אכן, צריך לזכור שלמרות שחיטה מלאה טובה יותר לבריאות ולמשקל יחסית מקמח חיטה לבן, עדיין יש כמות לא מבוטלת של קלוריות בפרוסות. לעומת זאת, ישנם לחמים מלאים עם ערך גליקמי נמוך יותר ועם ריכוזים יותר גבוהים של נוגדי חמצון, מינרלים וויטמינים.