תזונה טבעונית

9 דברים שלא ידעתם על טבעונות ואיכות הסביבה

יותר ויותר אנשים מגלים את עולם הטבעונות בשנים האחרונות, אם מסיבות בריאותיות, אם מסיבות אידיאולוגיות ואם מסיבות סביבתיות. איך בדיוק אדם שמפסיק לאכול בשר תורם את חלקו למאמץ לפתרון משבר הסביבה העולמי? מה בין טבעונות ואיכות הסביבה? רבים לא יודעים, אבל יש קשר הדוק בין הדברים, שכדאי מאוד להתוודע אליו. הרי לכם 9 דברים שיש מצב טוב שלא ידעתם על הנושא:

  1. על פי דוח האו”ם גידול החיות המיועדות לאכילה מביא לניצול של כ-70% מן האדמות החקלאיות ברחבי העולם. תוסיפו לזה כריתה מטורפת של יערות הגשם באמזונס (זו סיבה עיקרית שבגינה כורתים שם).
  2. אם לא דיי בכך, 20% מהשטחים המיועדים למרעה ולעשב נהרסים בגלל הצורך לגדל את בעלי החיים, לגדל מספוא עבורם ודברים נלווים.
  3. תעשיית הגידול הזו מצריכה כמויות עצומות של משאבים טבעיים כמו אדמות, מים ואפילו נפט. צריכת מים בהיקפים כאלה כבר מתחילה לסכן את מקורות המים שלנו. מדובר בצריכה שעולה על 8% מכלל המים שבני אדם צורכים.
  4. מכונות שונות וכלי רכב המשמשים את התעשייה מצד אחד דורשים שימוש בהמון דלק ומצד שני מביאים לזיהום האוויר. על משהו כמו 18% מכלל גזי החממה הנפלטים כתוצאה מפעילות אנושית אמונה תעשיית הבשר.
  5. ומה עוד מביא לזיהום אוויר? דווקא החיות עצמן… חיות כמו כבשים ופרות משחררות לאוויר העולם מדי יום גז מתאן, שלא עושה חסד עם שכבת האוזון של כדור הארץ ובטח שלא עם האטמוספירה.
  6. זה אולי יישמע לכם הזוי, אבל פרה אחת לבדה, תמימה וחמודה, מפיקה ביום אחד כמות מתאן זהה לכמות הגזים הרעילים שיוצאת ממכונית שנמצאת על הכביש מבוקר עד ערב. וסתם שתדעו, אם ישאלו אתכם פעם בטריוויה מה יש יותר בעולם – פרות או מכוניות? התשובה היא: פרות. תעשו את החשבון בעצמכם מי מזהם יותר את האוויר שלנו.
  7. לפני שחיה מגיעה אל הצלחת, היא צריכה גם לאכול משהו, לא? חישוב קר מגלה שהחיות זקוקות למזון בכמות שהיא פי 18 לעומת מה שמופק מהן לטובת אכילה. למה זה? ובכן, חיות התברכו במשהו שהרבה בנות היו רוצות – חילוף חומרים, והחומרים מתחלפים באמצעות, הממ, יציאות. בשביל לספק לחיות את כמות המזון הנדרשת, צריך בעצם פי 18 אדמות, מים ועוד משאבים לעומת מה שמצריך גידול של מזון מן הצומח.
  8. עד לשנות ה-80 כבר נכרתו למעלה מ-40% מהיערות הטרופיים הקיימים בעולם וב-30 שנים האחרונות כ-60% מן היערות הטרופיים שישנם באמריקה התיכונה. רובם ככולם נכרתו על ידי תעשיית המזון לטובת גידול בעלי חיים.
  9. 150 אלף קילומטרים מיערות הגשם נכרתים מדי שנה, כך שאם פעם היו 18 מיליון קילומטרים של יערות, בשנת 1989 נשארו רק 8 מיליון!

נכתב בשיתוף עם ננוצקה, המסעדה הגרוזינית הטבעונית הראשונה בעולם.

כתיבת תגובה

Close
Close