אם לפני כעשר שנים ואולי אפילו פחות צליאק נשמעה מחלה משונה שיש רק למעטים, ולחלבון החיטה, הגלוטן, איש לא הקדיש תשומת רב רבה מדי, היום הדבר כבר אינו כך. היום מחלת הצליאק מוכרת היטב, וגם שכיחות האנשים המוגדרים כחולי צליאק עולה, כנראה בשל המודעות הרבה יותר לנושא ואבחון מוקדם של המחלה.
מהי מחלת הצליאק?
הצליאק (או למדקדקים בעברית- כרסת) היא רגישות לגלוטן- חלבון החיטה. בעבר חשבו שהרגישות היא לגליאדין- חלבון אחד מתוך שניים המרכיב את הגלוטן, אך בעקבות מחקרים שנעשו לאחרונה משערים כי גם הגלוטנין, החלבון הנוסף המרכיב את הגלוטן, עשוי לגרום לרגישות. את הגלוטן ניתן למצוא בסוגים שונים של דגנים כמו החיטה, השעורה ודגנים נוספים.
צליאק היא מחלה אוטואימונית בה למעשה הגוף תוקף את עצמו ומפריע בתהליכים טבעיים, בדומה לאלרגיות אחרות. התוצאה במקרה הזה היא תת ספיגה של המזון. הדבר מתבטא בטווח הקצר בשלשולים וכאבי בטן ובטווח הארוך, כאשר מדובר על ילדים, גם בבעיות גדילה והתפתחות ובטן נפוחה, ואצל כל הסובלים מן המחלה יכולה להווצר גם אנמיה בשל אי ספיגת הברזל בגוף. מידע מקצועי ויקר ערך על צליאק תוכלו למצוא באתר הצליאק של ישראל
עם העליה במודעות לקיומה של המחלה, והפיכתה ממחלה ביזארית למחלה אשר מוכרת, הפך גם אורח החיים של חולי הצליאק לקלים יותר. בעבר היה ניתן לספור על כף יד אחת את המוצרים בסופר נטולי הגלוטן. היום מספר המוצרים הללו גדל באופן משמעותי.
במקביל להפיכתם למוצרים שכיחים יותר והעליה בסוגי המוצרים חל גם שיפור בטעמם וגם מחירם הפך לסביר יותר (אם כי עדיין בהחלט יש לאן לשאוף…). היום ניתן למצוא בסופרים פסטה ללא גלוטן, עוגות ועוגיות ללא גלוטן, חטיפים וממתקים וכמובן מגוון לחמים ללא גלוטן.
אגב, לא רק חולי צליאק על הנייר נמנעים היום מגלוטן. רבים גילו כי הם חשים טוב יותר כאשר התזונה שלהם אינה כוללת גלוטן- העיכול טוב יותר ועימו גם התחושה הכללית, רמת האנרגיות עולה וישנה גם ירידה במשקל. כמו תופעות רבות, גם הרגישות לגלוטן היא ספקטרום שלם שחולי הצליאק נמצאים בקצהו אך רגישות מסוימת קיימת אצל רבים אשר אינם מאובחנים כחולי צליאק..
היום חולי הצליאק והמקפידים על דיאטה ללא גלוטן יכולים לעשות הכל בספונטניות רבה יותר מאשר בעבר. אחת האטרקציות הכיפיות, שגם הרגישים לגלוטן יכולים היום לעשות ללא חשש היא לאכול במסעדות, אפילו פיצות. היום כל מסעדה שמכבדת את עצמה מציעה מנות ללא גלוטן והדבר אף הפך לטרנד. במיוחד במדינות המערב ישנה מודעות רבה לנושא. ניתן לראות את סמל הפרח על כף היד הפתוחה גם במוצרים בחו”ל ולמצוא מגוון מנות במסעדות שהן נטולות גלוטן.
מתכונים למאכלים טעימים ללא גלוטן הולכים ומתרבים ושפים מפורסמים מעבירים סדנאות בישול ואפיה ללא גלוטן. אין ספק כי כאשר תופעה מגיעה מן שוליים אל המיינסטרים וכאשר המודעות עולה, החיים הופכים קלים, פשוטים ונוחים יותר.
קייטרינג בשרי כשר ואיכותי לאירוע מוצלח קייטרינג בשרי כשר כמובן נדרש לפעול בהתאם להנחיות הכשרות…
1. סלט קינואה עם פסטרמה וירקות טריים זהו סלט מהיר ופשוט להכנה שמלא בוויטמינים, מינרלים…
1. נגיסי עוף מוכנים של עוף טוב עם רוטב נגיסי עוף מוכנים של עוף טוב…
איך לבחור קייטרינג לראש השנה? כאשר בוחרים קייטרינג לראש השנה , חשוב לקחת בחשבון תפריט…
מה מעניק לכל בירה את הייחודיות שלה? הייחודיות של בירות הקראפט נובעת מהרכיבים השונים ומהכישרון…
בחרו בחזה עוף טרי שמקורו בעופות איכותיים שגודלו בתנאים מטבים ללא אנטיביוטיקה והורמונים, הטחון כבר…