אמנם האסוציאציה הראשונה של גידול צמחים כאלה ואחרים – פרחים, ירקות, פירות ועוד ועוד – היא שתילת זרעים והידוק האדמה סביבם, וגם כשאנחנו חושבים על קטיף יש לנו בראש תמונה של רגבי אדמה ובוץ, אבל ישנה עוד דרך לגדל צמחים, דרך שהופכת ליותר ויותר פופולרית ככל שהחקלאות כולה משתכללת והופכת מגוונת יותר: גידול הידרופוני.
מה זה בעצם גידול הידרופוני?
בשיטה זו מים מחליפים את האדמה כמצע עליו גדלים הצמחים.
חשוב להדגיש: בנוסף להיעדר הצורך באדמה, מושג גם חיסכון במים ולמעשה זהו אחד היתרונות המובהקים של הגידולים ההידרופוניים.
מה אפשר לגדל בדרך זו?
הכל.
למעשה רוב הצמחים מקבלים את כל מה שהם זקוקים לו כדי לגדול דרך המים. האדמה עצמה מהווה בעיקר מקום מתאים עבור השורשים, וכולנו כאמור מורגלים בשתילת צמחים באדמה, אולם גידול הידרופוני שמתבצע בצורה הנכונה מספק לצמח את כל מה שדרוש כדי שילבלב.
בהתאם ניתן לגדל בשיטה זו מגוון רחב מאוד של למשל עשבי תיבול (נענע, בזיליקום, מרווה, רוזמרין, פטרוזיליה ועוד ועוד), ירקות פופולריים כמו מלפפונים ופלפלים ואפילו ירקות שורש כמו תפוחי אדמה, בטטות גזר.
גם כרוב, ברוקולי וכרובית מתאימים לגידולים הידרופוניים ועם קצת ניסיון תוכלו לגדל במים גם אפונה ושעועית.
היתרונות החשובים של הגידול ההידרופוני
יתרון משמעותי אחד של שיטת הגידול ההידרופוני הוא כאמור החיסכון במים, וזאת בזכות היותו של בית הגידול מערכת סגורה שמנצלת במלואה כל טיפה וטיפה.
יתרון שני הוא מיצוי הפוטנציאל של כל צמח וצמח. הסיבה לכך היא השליטה המלאה על החומרים שאותם מקבל הצמח, כשבניגוד לצמחים שגדלים באדמה ושבדרך כלל אי אפשר לדעת כמה מחומרי הדישון וההזנה הם אכן ספגו, כשמדובר בגידול על בסיס מים רמת הבקרה מקסימלית ואיתה גם התוצאות הופכות מרשימות במיוחד.
עוד יתרון חשוב הוא ההגנה המיטבית מפני מחלות ומזיקים – צמחים שאינם גדלים באדמה פחות חשופים לכל אלה ועל כן בריאים יותר.
ההגנה הנ”ל יוצרת עוד יתרון משמעותי: אפשר לוותר על חומרי ההדברה שכולם יודעים עד כמה הם עלולים להיות מזיקים לבריאותנו – סיבה טובה נוספת לשקול את האופציה של גידול הידרופוני.